Do lodów miętowych potrzebne Wam będą ekstrakt miętowy albo krople miętowe( tak, tak, te same które pijecie z wodą jak was boli brzuch:))) Można również zaparzyć herbatę miętową w odpowiedniej ilości mleka. Na pewno, świeża mięta zmiksowana na pesto tez się sprawdzi:)))
Składniki:
1,5 szklanki mleka
2 szklanki kremówki
4 żółtka
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki kropli miętowych
1 tabliczka czekolady gorzkiej lub mlecznej pokrojonej w małe kawałki( można więcej)
zielony barwnik spożywczy dla koloru
2 miski duża z lodowatą wodą i mała na mleczną miksturę
Do rondelka wlać mleko, 1 szklankę kremówki i cukier. Podgrzać do rozpuszczenia cukru, nie gotować!!! Zdjąć z palnika i ochłodzić.Do dużej miski z lodem włożyć małą i wlać do niej 1 szklankę kremówki. Ubić żółtka i wlać do chłodnej mlecznej w rondelku mikstury. Miksturę podgrzewać na mleku przez 10 minut do zgęstniena. Wlać miksturę do naszej miski w kąpieli wodnej, dodać ekstrakt i barwnik, zamieszać i zchłodzić do temperatury lodówkowej. Dalej postępować według instrukcji maszyny.
Musiały cudownie pachnieć :)
OdpowiedzUsuń