poniedziałek, 1 lipca 2013

Wafle ryżowe w karmelu- Rice cakes covered with caramel and honey

Każdy kto był na diecie, pewnie zaczął od wafli ryżowych i na nich skończył…. Bo to o wiele lepsze niż wyciągi z alg czy jeszcze inne wynalazki amerykański dietetyków.   Ja najbardziej wafle ryżowe lubię z miodem ale miód mi się skrystalizował i nie dało się go rozsmarować….. Wpadłam więc na ( genialny!) pomysł, aby rozpuścić miód  na patelni i dodać pokruszone wafle ryżowe. Chociaż na początku wydawało mi się, że to nie będzie  dobrze smakować, wyszła naprawdę wciągająca-chrupiąca przekąska . Na pewno nie raz do niej powrócę bo robi się ją w 2-3 minuty, naprawdę
Składniki:
4 krążki wafli ryżowych
3 łyżki miodu
1 łyżka cukru
Na malutkim ogniu rozpuszczamy  miód, jak zacznie się pienić dodajemy pokruszone wafle. Na koniec dodajemy łyżkę cukru i ‘smażymy’, mieszając co pewien czas. Smażymy do czasu, aż okruszki się połączą i obleje je karmel. Smacznego!

RICE CAKES COVERED WITH CARAMEL AND HONEY

I am sure that you were on diet or crazy about healthy food. If you were you probably tried rice cakes. Yes or not? I like it but for me is too dry and not enough flavor. One day,beautiful day( because everyday is beautiful) i woke up, and I woudl like to eat rice cakes with honey, but my honey  was hard to smear. So I invented a recipe for this healthy, tasty and really very easy snack.  Yea it was really very beautiful day!
Oh, how lovely:) 

Ingredients :   
4 rice cakes
3  tablespoon honey
1 tablespoon sugar

 On the little fire in the saucepan I melt honey, after  one minute when I have a satisfaction  consistency  I add  crushed rice cakes and sugar. Than we “fry”( 2 minutes)  and stir the rice cake every now and then .It is ready when a carmel cover the crushed rice cakes. I am sure that you will love it:)







2 komentarze:

  1. Good food wypuściło serię wafli w karmelu ale chyba limitowaną, okropnie mi zasmakowały a nie ma już ich w sklepach :( fajnie, że podałaś przepis na domową wersję, chętnie wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie smakowały również w czekoladzie, ale chyba bardziej wolę w karmelu:)

    OdpowiedzUsuń