sobota, 22 czerwca 2013

Najlepsze ciasto na świecie: Truskawkowe love:)

Wiecie jakie były moje pierwsze słowa, gdy zobaczyłam w domu truskawki?
_"Babciu upieczemy ten najlepsze ciasto na świecie z truskawkami"
- A jakie to jest?
- Jak to babciu nie wiesz? To z truskawkami i tą przepyszną masą
- A to! Oczywiście.
 Popisałam się tutaj moimi zdolnościami polonistycznymi( o ile jakieś mam:D ), ale chyba nie po to wchodzicie na bloga o pieczeniu, aby czytać opowiadania, prawda?

 No więc, truskawkowe love to taka moja nazwa tego ciasta. Pierwsze i najważniejsze to, to,że:
- To nie jest sernik, ani żaden biszkopt z galaretką. To najwspanialsze ciasto na świecie( nie przesadzam, to naprawdę moje ulubione, mogłabym je jeść i jeść, pierniczki, muffiny, mogą nie istnieć:) Jeśli go nie jedliście to musicie. Ja nie spodziewałam się, że w tym cieście to wszystko tak świetnie się połączy... Słodkie truskawki, aksamitna masa, miękki biszkopt, i galaretka ( zastanawiałam się, czy galaretka truskawkowa jest cierpka, słodka, czy neutralna, na prawdę nie wiem:) To takie MUST BAKE, w tym lecie:)




Składniki na biszkopt:
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
5 jajek

Nagrzać piekarnik do 170 stopni Celcjusza. Białka oddzielić od żółtek i ubić je z cukrem na sztywną pianę. Mąki przesiać. Do białkowej masy dodać żółtka( powoli), gdy wszystko ładnie się połączy partiami wsypujemy mąki, najlepiej wymieszać to szpatułką lub łyżką.
Do wyłożonej papierem formy, wlewamy masę i pieczemy biszkopt przez około 30-40 minut do tak zwanego suchego patyczka. Nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia. Po tym czasie,  biszkopt rzucamy z wysokości kolan( to bardzo ważne trzeba rzucić ciastem). Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i studzimy biszkopt. Można biszkopt upiec dzień wcześniej, aby dobrze ostygł

Składniki na masę
600 ml mleka
2 budynie śmietankowe
250g masła( dług gustu, można dać troszkę mniej, ale ciasto będzie miało inną konsystencje)
szklanka cukru

Zagotowujemy mleko odlewając 1/4 szklanki. W szklance  z mlekiem rozbełtujemy 2 budynie i postępujemy według instrukcji na opakowaniu( czyli wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy do zgęstnienia) Budyń musi być bardzo gęsty. Przykrywamy folia spożywczą garnek( aby nie zrobił się kożuch), i chłodzimy, można budyń nawet ugotować dzień wcześniej.

 Po przestygnięciu budyniu:
Masło ucieramy z cukrem i partiami dodajemy zimny(!) budyń, ( jeśli dodamy ciepły masło się rozpuści) Wszystko robimy powoli i nie na wysokich obrotach, aby masa się nie zważyła.

Ponadto
2 galaretki truskawkowe
500g truskawek( może troszkę mniej, ale i tak przy pieczeniu kilka truskawek zniknie w naszych buziach, prawda?)
600 ml wody
W 600 ml  wrzącej wody rozpuszczamy 2 galaretki i do stężenia. Jak galaretkę będziecie wylewać na ciasto to musi ona być bardzo gęsta, żeby można ją było wylać na ciasto, jeśli będzie woda, a nie galaretka to wypełni ona wszystkie wolne przestrzenie pomiędzy tortownicą i biszkoptem( wtedy nie będzie, ładnych warst)

Wykonanie:
Na ostudzony biszkopt, wykładamy połowę masy i układamy na niej truskawki( jeśli są zbyt duże, pokrójmy je). Truskawki przykrywamy koleją porcją masy i znowu układamy na niej truskawki. Taki torcik zalewamy galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż galaretka stężeje, a masa będzie twarda. Moje Truskawkowe Love, należy przechowywać w lodówce.

Uff, długie ale warto. I pomyśleć, że takie ciasto może zrobić nawet Ja- piętnastolatka. Polecam:)







A jakie są Wasze przepisy na ciasta z truskawkami?








2 komentarze:

  1. Gotowany sernik na zimno z truskawkami - najlepszy!;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nieważne czy na zimno, czy na ciepło byle z truskawkami:)

    OdpowiedzUsuń