piątek, 29 marca 2013

Babka kawowo- rumowa

Chyba każdy ma swoją ulubioną babkę? Jeden lubi ucierane inni bardziej biszkoptowe, a może Wy lubicie takie bardzo wilgotne? Ja najbardziej cenię takie piaskowe, idealne do szklanki mleka. W tym roku upiekłam ją pół na pół z kawą... i wyszła pyszna. Musicie spróbować.To coś innego niż tradycyjna marmurkowa, to coś po prostu wyśmienitego:)


 Składniki:
  • kostka masła
  • 5 jajek( białka i żółtka osobno)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkalnki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru waniliniowego
  • aromat ( w moim przypadku rumowy)
  • 2 łyżki kawy rozpuszczonej w minimalnej ilości wody
 Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać. Masło utrzeć dodając stopniowo żółtka, połowę cukru, cukier wanilinowy. Białka ubić z pozostałym cukrem na puszystą pianę.Do masła dodawać stopniowo przesianą mąkę i  zmiksować Wyłączyć mikser.

Do białek delikatnie wmieszać ciasto, uważać aby nie za mocno, by piana nie opadła. Tak powstałe ciasto podzielić na dwie części. Do jednego naczynia dodać kawę i wymieszać, do drugiego aromat. Formę babkę wysmarować masłem i delikatnie obsypać bułką tartą albo kaszą manną.Wlewać na przemian oba ciasta, aż do wykończenia się składników. 


Babkę piec w temperaturze 170 stopni przez około 45-60 minut, trzeba sprawdzić( do tak zwanego "suchego patyczka") Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.

 Smacznego i wesołych Świąt:)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz