Chyba każdy ma swoją ulubioną babkę? Jeden lubi ucierane inni bardziej biszkoptowe, a może Wy lubicie takie bardzo wilgotne? Ja najbardziej cenię takie piaskowe, idealne do szklanki mleka. W tym roku upiekłam ją pół na pół z kawą... i wyszła pyszna. Musicie spróbować.To coś innego niż tradycyjna marmurkowa, to coś po prostu wyśmienitego:)
Składniki:
- kostka masła
- 5 jajek( białka i żółtka osobno)
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkalnki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru waniliniowego
- aromat ( w moim przypadku rumowy)
- 2 łyżki kawy rozpuszczonej w minimalnej ilości wody
Do białek delikatnie wmieszać ciasto, uważać aby nie za mocno, by piana nie opadła. Tak powstałe ciasto podzielić na dwie części. Do jednego naczynia dodać kawę i wymieszać, do drugiego aromat. Formę babkę wysmarować masłem i delikatnie obsypać bułką tartą albo kaszą manną.Wlewać na przemian oba ciasta, aż do wykończenia się składników.
Babkę piec w temperaturze 170 stopni przez około 45-60 minut, trzeba sprawdzić( do tak zwanego "suchego patyczka") Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz