Przepis na ciasteczka owsiane z kawałkami czekolady
Już piątek,jak ten czas szybko
leci...., chciałoby się złapać, zatrzymać, ale się nie da. Pozostaje więc nic
innego jak "chwytać dzień" i cieszyć się każdą chwilą, na przykład
jedząc pyszne i zdrowe ciasteczka owsiane:) Szybkie proste, po prostu musicie
je upiec! Przepis powstał po przeczytaniu różnych przepisów na
ciasteczka owsiane i własnych modyfikacjach.....
Mój pierwszy przepis na
blogu. Nie bez powodu wybrałam prostą i uniwersalną recepturę na ciasteczka bez
foremek:). Możecie tutaj dodać co tylko chcecie: rodzynki, orzechy, białą
czekoladę, bakalie, dodać mrożone owoce:) (na co macie tylko ochotę:*). Mam nadzieję, że Wam posmakują :))Te ciasteczka zrobiły furorę, gdy wzięłam je na szkolną
wycieczkę. Potem wszyscy chcieli przepis, który okazał się tak prosty!!!
Składniki:
1/2 kostki masła lub margaryny
2/3 szklanki cukru pudru
jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilli
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1 i 1/2 szklanki płatków
owsianych
1/2 szklanka grubo posiekanej
czekolady, lub groszków czekoladowych
1. Nagrzać piekarnik na 180 stopni i wyłóż
papierem do pieczenie blachę.
2.W misie miksera utrzeć masło i cukier na
puch(można też ręcznie w misce), dodać ekstrakt z wanilii i jajko. Dokładnie
połączyć.
3.W drugiej misce wymieszać wszystkie
suche składniki(oprócz groszków).
4. Suche składniki połączyć z masłem,
powoli dodając czekoladowe groszki.
5.Z ciasta formować kulki wielkości
orzecha włoskiego i układać na blaszce w dużych odstępach.( Jeśli będziesz
miała kłopoty z formowaniem kulek, przygotuj sobie miseczkę z wodą i zanurzaj
sobie w niej ręce, co spowoduje, że ciasto będzie się lepiej kleić, albo użyj
łyżki, będą mniej kształtne, ale równie smaczne )
6.Spłaszcz kulki( dłonią albo łyżką), tak
aby powstały ciasteczka, takie „placuszki”
7. Piecz przez 13-15 minut. Ale bądź
czujna!!! Jeśli są nie równej wielkości, te mniejsze mogą szybciej się upiec!!!
8. Wyciągnąć blachę z piekarnika i pozostawić
do ostygnięcia. Nie ściągać od razu z blachy, ponieważ są bardzo miękkie.
9. Przestudzone ciastka ułożyć na talerzu
i posypać cukrem pudrem, możecie je jeść razem z dżemem, albo miodem, ale moim zdaniem, najlepiej smakują z ciepłym mlekiem..
Można przechowywać je w puszce, jak każde ciasteczka:)
W mniej więcej pół godziny macie gotowe
owsiane ciasteczka, w dodatku zdrowe, co może być usprawiedliwieniem, gdy na
raz zjecie dwa, a o to nie będzie trudno.
PS Jeśli macie jakieś pytania dotyczące
przepisu, to pytajcie w komentarzach, chętnie udzielę odpowiedzi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz