Wiadomo, że raczej nie będziemy wkraczać do kuchni z młotkiem , aby zmienić nasza kuchnię.Po pierwsze chyba nasze mamy by na nie pozwoliły, a i pewnie po takim wyczynie mogłabym się już pożegnać z pieczeniem. Ale parę zmian( oczywiście na lepsze) zawsze można wprowadzić, prawda? I nie chodzi mi tutaj o lodówki, kolory ścian i tak dalej, ale wyposażenie: czyli garnki, miski, wszystko to co musicie mieć w kuchni, aby w ogóle zacząć swoją przygodę z pieczenie. Pewnie się również okaże większość tych rzeczy macie w swojej kuchni, więc co stoi na przeszkodzie aby zacząć piec?
Garnki i patelnie
Jeśli macie komplet garnków, to problem z głowy, jeśli nie, to na początek
wystarczy garnek 1 L i jakiś mały garnuszek. W 1 l garnku
ugotujecie budyń na krem, albo mleko, polewę czekoladową. Mały przyda Wam się
do rozpuszczania masła, no bo jak mniejszy to
i szybciej się rozgrzewa, i szybciej rozpuścicie masło. Zresztą o wiele
łatwiej jest umyć 0,25 litrowy garnuszek od litrowego garnka, prawda?
Bez patelni się obejdziecie, ale na pewno ją macie i na pewno nie raz z
niej skorzystacie. Zawsze może się przydać do rozpuszczenia masła, a większa do
podsmażania owoców np. na szarlotkę. Dla bardziej zaawansowanych przyda się
również( nie jest to konieczne!) Patelnia do zapiekania, gdzie przygotować
można tartę tatin
Szczerze, to podgrzania masła, czy margaryny używam albo garnka albo małej
patelni zależy co mam pod ręką( można również masło rozpuszczać w mikrofali)
·
Miski, miseczki, naczynka
Przydadzą się dwie miski, jedna, w której można np. ubijać pianę
(plastikowa raczej odpada). Najlepsza będzie ze stali nierdzewnej lub szklana.
Druga miska przyda się do zestawu, bo jak będziecie w jednej ubijać pianę, to
trzeba mieć drugą miskę na resztę ciasta. Dobrze też mieć dużo małych miseczek
na przykład na składniki(aby nie nabałaganić) , do rozbicia i roztrzepania
jajka. Na pewno, coś takiego macie:))
·
Formy i foremki
Na
dobry początek przyda Wam się forma keksowa średnia 25 x 12 (lub większa
35 x 12) oraz okrągła 25 lub 22 cm (w zależności, jaką macie rodzinkę).
Ponownie dwa sprzęty załatwią wszystkie problemy.
Jeśli lubicie desery na zimno, to polecam zakupić kokilki (przydadzą się
też do serwowania sałatek) albo silikonowe foremki do deserów. Dobrze też będzie mieć foremki na mufiinki,
są silikonowe, lub w formie płyty. Polecam również aluminiowe( niby
jednokrotnego użytku, ale ja używam je często, tylko trzeba wyłożyć
papilotkami). Jeśli pokochacie pieczenie, to pewnie wpadniecie w szał i
zaczniecie kupować różne formy i w różnych kształtach( to trochę uzależnia),
poszukajcie też w szafce babci, ja znalazłam wiele ciekawych form:)
Foremki, na pewno ja macie. Wystarczy wam kilka, a kształt dowolny,
Metalowe czy plastikowe? Ja wolę plastikowe, ale tez mam metalowe. Poszukajcie,
też w domu szklanek o ciekawym dnie, ( Może świeczników), jeśli dobre wymyjecie,
też możecie wyciąć ładne kształty. Kiedyś widziałam również, że dziewczyny
wycinają np. literki takimi plastikowymi zabawkami dla dzieci, jeśli macie
młodsze rodzeństwo to idźcie na kompromis L Ty dasz mi zabawkę, a
ja ci dam upieczone ciastko…..( pamiętajcie, że wcześniej to dokładnie umyć!!!)
·
Noż
Ważny jest dobry nóż. Jeden mały, którym
możecie wyciąć gniazda owoców i drugi duży, którym możecie pokroić masło na
ciasto kruche, albo oczywiście tort, lub inne ciasto
·
Wałek
C Czyli takie ”must have” każdego
cukiernika. Do czego się przyda?
Do wszystkiego, do rozwałkowywanie ciasta, do przenoszenia ciasta na tartę, czy
do rozdrabniania ciasteczek na spody do sernika. Czasami, jeśli nie
macie wałka, możecie go zastąpić butelką do wina, ale nie polecam….
·
Stolnica
Jeśli macie gładkie blaty to nie potrzebujecie stolnicy, możecie wyrabiać ciasto
na blacie. Ale chyba najbardziej popularne są drewniane:)
·
Kubek, szklanka
Z łatwością wtedy odmierzycie produkty płynne, a nawet mąkę, cukier (
zapraszam po ściągnięcie mojego przelicznika Przelicznik kulinarny Oczywiście genialnie by
było mieć wagę kuchenną, ale i bez niej będziecie piekły genialne ciasta.
·
Łyżki, widelce, noże i szpatułki
Łyżka do napierania ciasta do muffinek, widelec np. do „dziurawienia ciasta
kruchego”, a szpatułka do mieszania ciasta,( miesza bardziej delikatnie niż
łyżka),a także do obsmarowywania masą brzegi tortów
·
Sitko
Do przesiewania mąki( ja czasem jestem leniwa i nie przesiewam:D)
Trzepaczka
Przyda się do ubijania białek, rozbijania grudek, ubijania śmietany:)
·
Inne
Przyda Wam się też mikser, folia spożywcza, papier do pieczenia, folia
aluminiowa, rękaw cukierniczy, woreczki, tarka, pędzelek.
Jak widzicie podstawowych przyborów do pieczenia nie trzeba dużo. Mam
nadzieję, ze nic nie pominęłam, a jeśli tak to piszcie w komentarzach. Podobają
Wam się takie poradniki, czy jesteście za tym bym umieszczała takich więcej na
blogu?
Jedną z najważniejszych rzeczy, w jaką powinniśmy zainwestować, jest okap, i to bez dwóch zdań. Tu nie chodzi tylko o dizajn, ale o czyste świeże powietrze, które zyskamy tylko i włącznie dzięki odpowiedniej filtracji powietrza. Wydajany okap, lub pochłaniacz to element niezbędny w każdej kuchni, chyba, że chcemy mieć i brzydkie zapachy, i tłuste, szybko niszczejące meble.
OdpowiedzUsuń